Cum ajutam cercetarea la nivel european? Cum preintampinam exportul de creiere in Statele Unite sau in Japonia? Bucurestiul urmeaza sa gazduiasca pentru trei zile o reuniune a European Research Council, reuniune in cadrul careia se vor discuta problemele cercetarii europene si ale finantarii acesteia. CampusNews a stat de vorba cu Dr. Jack Metthey, directorul ERCEA, Agentia executiva a European Research Council (ERC), cu Helga Nowotny, presedintele ERC, si Prof. Andreu Mas-Colell, secretarul general ERC.

CampusNews.ro: Cum se prezinta cercetatorii romani in competitii ERC? Cate granturi au fost castigate de catre romani care locuiesc in Romania si cate de catre cei care locuiesc inafara Romaniei? Cum este reprezentata Romania in comparatie cu celelalte tari est-europene?

Dr. Jack Metthey: ERC a fost creat pentru a sprijini cercetatorii de top, tineri si seniori, mai degraba printr-o competitie la nivel european, decat la nivel national. Era o noutate de care Europa avea nevoie. Consursul de obtinere a granturilor noastre este foarte dur, in primul an am primit peste 9.000 de aplicatii, si numai 3% din acestea au primit finantare. Gradul de reusita a proiectelor a crescut la 12% de atunci, ceea ce inseamna ca nivelul este inca foarte ridicat.

Pana acum, 4 granturi au fost castigate de catre cercetatori romani care lucreaza in centre de cercetare din statele membre UE sau tari asociate cu programe de cercetare finantate de ERC (Marea Britanie, Germaia, Italia, Franta). 3 dintre ei se ocupa de cercetare in domeniul Life Sciences, si unul in Physical Science. Pana acum, ceea ce putem sa observam, este ca punctajul aplicantilor din tarile Europei de Est este mai scazut. Romania si tarile vecine, sunt cam la acelasi nivel, ceva mai multe granturi sunt castigate de Ungaria si Polonia.

ERC incurajeaza toti cercetatorii de top sa aplice. Este esential pentru noi sa exploram potentialul cercetarii in Europa si in lume, si de aceea credem ca este vital sa facem cunoscute activitatile noastre si granturile disponibile. Pentru Romania este extrem de important sa sprijine mediul national de cercetare si sa imbunatateasca conditiile de cercetare si infrastructura.

CampusNews.ro: Aveti un rol esential in constituirea Agentiei ERC. In curand o sa va expire mandatul. Care credeti ca trebuie sa fie punctele forte ale viitorului presedinte al agentiei si cum ar putea un cercetator senior sa licreze cu Comisia Europeana?

Dr. Jack Metthey: Postul de secretar general si cel de director al agentiei se vor contopi, ceea ce inseamna ca noul direcor va fi nevoit sa tina cont si de partea stiintifica si de cea administrativa. De aceea cautam o persoana care sa fie un cercetator distins cu o experienta serioasa administrativa. Cred ca este un bun punct de plecare si devotamentul pentru ceea ce este ERC in Europa in general si rolul pe care il joaca in cercetarea europeana este crucial.


Presedintele European Research Council, Helga Nowotny: Fondurile structurale disponibile ar trebui folosite mai bine pentru a construi infrastructura necesara cercetarii si educatiei superioare

Helga Nowotny
Foto: Arhiva personala


CampusNews.ro: De curand, ati fost aleasa presedintele Consiliului European de Cercetare. Care sunt planurile dumneavoastra si ce schimbari doriti sa faceti in relatia cu noua Comisie Europeana?

Presedintele ERC, Helga Nowotny: Prima mea preocupare este sa integrez fucntiile stiintifice si administrative ale ERC. Dupa care, functiile de secretar general al Consiliului Stiintific ERC si director al Agentiei ERC se vor contopi. Noul post este disponibil de pe 5 martie si asteptam aplicatii. Consiliul Stiintific va fi implicat direct in selectia noului director, care trebuie sa aibe profilul unui distins om de stiinta cu experienta administrativa serioasa. Speram ca noul director sa-si inceapa activitatea la inceputul lui septembrie cel mai tarziu. Incerc sa reduc poverile administrative si sa elimin birocratia din trecut. Vom tine cont si de recomandarile recente ale Consiliului UE, care impreuna cu Comisia vor face o evaluare a activitatii ERC si a progresului facut, in 2011. Scopul strategic pe lunga durata este sa facem din ERC o institutie permanenta, care sa aiba autonomia de care are nevoie cu un buget adecvat pentru a-si indeplini misiunile.

CampusNews.ro: Cercetarea romaneasca are reprezentanti de seama: George Eugen Palade, castigator al premiului Nobel pentru medicina in 1974, Henry Coanda in aeronautica, N. C. Paulescu, parintele insulinei. Ce instrumente noi va folosi ERC pentru a restarta cercetarea in Estul Europei?

Presedintele ERC, Helga Nowotny: Consiliul Stiintific este constient de existenta talentului in toata Europa. E constient de asemenea de distributia inegala in Europa a ajutorului financiar si institutional pentru tinerele generatii de cercetatori si doctoranzi. De aceea speram sa stabilim noi standarde in evaluarea practica si sa oferim exemple ale finantarii corespunzatoare a celor mai buni cercetatori, la baza carora sa stea doar excelenta stiintifica. In ceea ce priveste Estul Europei, fondurile structurale disponibile ar trebui folosite mai bine pentru a construi infrastructura necesara cercetarii si educatiei superioare. Analiza noastra arata ca exista o legatura stransa intre investitia in cercetare si dezvoltare a unei tari si numarul de beneficiari ai granturilor ERC din tara respectiva.

CampusNews.ro: Romania gazduieste reuniunea ERC intre 10-12 martie anul acesta. Ce decizii importante ar trebui luate la Bucuresti?

Presedintele ERC, Helga Nowotny: Trebuie sa finalizam  si sa discutam programa pentru 2011 care va include doua mari teme. Durata pentru care se va acorda finantare pentru fostii doctoranzi, post-docs, ar putea fi extinsa de la 2 la 12 ani. De aceea vor exista doua grupuri distincte de incepatori si de persoane care vor consolida, grantul avansat se va pastra in forma actuala. Twinning Grant-ul va permite cercetatorilor din Europa sa aibe un co-investigator intr-o tara din afara Europei, prin programul International Cooperation Partners, ideea fiind de a stimula schimbul de experienta dintre studentii la doctorat si doctoranzi. Misiunea ERC nu este numai de a repatria cercetatorii in tara lor de origine, dar si de a atrage cei mai talentati cercetatori din lumea intreaga.

CampusNews.ro: Printre cei 22 de membri ai Consiliului Stiintific, nu se numara niciun roman. Care este procedura prin care un cercetator roman poate aplica la o functie in ERC? Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat?

Presedintele ERC, Helga Nowotny: Un Comitet de inalt calibru stiintific, Identification Committee, va fi constituit in aceasta primavara pentru a prezenta Comisiei numele potentialilor candidati care vor inlocui membrii Consiliului Stiintific. De aceea nu este necesara nicio aplicatie, si sunt convinsa ca acest Comitet de Identificare va consulta o larga baza inainte sa faca nominalizarile. Vreau sa specific ca cei 22 de membrii ai Consiliului Stiintific au fost alesi in mod deliberat in numar de 22 si nu de 27. Membrii Consiliului nu sunt reprezenanti ai tarilor de origine, si considerentele nationale nu sunt luate in calcul.

Prof. Andreu Mas-Colell - Secretar General ERC: Folosirea inteleapta a fondurilor structurale si a celor de coeziune pentru cercetare si inovatie poate juca un rol cheie in construirea unei infrastructuri puternice

Andreu Mas-Colell
Foto: Arhiva personala


CampusNews.ro: Unul dintre obiectivele ERC este de a pastra cercetatorii in Europa in competitie directa cu Statele Unite si Japonia. Majoritatea cercetatorilor romani aleg Statele Unite sau Japonia. Cum poate stopa ERC exportul de creiere din Europea de Est catre USA si ce facilitati ofera ERC cercetatorilor din Europa de Vest care vor sa se stabileasca temporar in Europa de Est?

Prof Mas-Colell: E foarte simplu, cu cat ne tratam mai bine tinerele talente, cu atat mai mult isi vor dori sa se stabileasca in Europa. ERC contribuie la acest lucru, dar de unul singur nu poti sa faci acest lucru. Rolul statelor membre, al universitatilor si al centrelor de cercetare este crucial.

CampusNews.ro: In multe tari din Europa de Est, Banca Mondiala a finantat si implementat Consiliul National de Cercetare. De-a lungul timpului, a ajuns sa finanteze clientii care faceau un lobby foarte puternic. Cum poate ERC preveni transformarea  sa ulterioara intr-un instrument de finantare suplimentara a centrelor si universitatilor europene? Ce ne puteti spune despre conflictul de interese in procesul de evaluare?

Prof Mas-Colell: Ne dorim sa fim un instrument suplimentar de finantare! Dar selectia se face cu mare atentie, printr-o evaluare independenta si obiectiva. Canalizarea resurselor la maxim este, din punctul nostru de vedere, o formula buna pentru dezvoltarea stiintifica din Europa in general, cat si in particular. Cat despre conflictul de interese, lucram la cele mai inalte standarde si incercam sa evitam acest lucru.

CampusNews.ro: ERC ia in considerare faptul ca datorita instrumentelor financiare existente, tarile est-europene ar putea pierde cercetatori de top? Si Europa s-ar putea confrunta cu acelasi proces datorat unei piete de cercetare neechilibrata?

Prof Mas-Colell: Speram la o integrare totala in Europa si a aria de cercetare europeana a tarilor din estul Europei. Experienta anterioara a tarilor care s-au aflat intr-o pozitie asemanatoare (cunosc foarte bine modelul spaniol), ne arata ca folosirea inteleapta a fondurilor structurale si a celor de coeziune pentru cercetare si inovatie poate juca un rol cheie in construirea unei infrastructuri puternice si in crearea unui climat de incredere.

Magda Barascu